„PRILOČKI KLECINPROT“ ODUŠEVIO POSJETITELJE NA BOŽIĆNOM SAJMU
Autor: Željka Ivančok Varga, 14. 12. 2016.
Na ovogodišnjem božićnom sajmu na Trgu slobode odlično je prihvaćen Priločki klecinprot, slastica božanstvenog okusa izrađena u našoj školi.
U Srednjoj školi Prelog ravnatelj Tomislav Gregur nakon razgovora s gospodinom Stjepanom Gradečakom, inicirao je projekt „Priločki klecinprot“ pa su se učenici i profesori odlučili pozabaviti jednom slasticom koja se zadržala u Prelogu, a radi se o klecinprotu. Nakon brojnih razgovora, snimanja, istraživanja, traženja starih kuharica (onih pisanih rukom), nismo naišli na neke pozitivne rezultate, pa smo bili primorani pristupiti terenskom istraživanju, a onda je bilo jasno zašto su rezultati bili negativni. Naime, o klecinprotu su naše domaćice čule isključivo usmenom predajom od svojih mama, baka i mamica.
Iz tog razloga posjetili smo Muzej Međimurja Čakovec te porazgovarali o ovom projektu s bivšim ravnateljem Muzeja, gospodinom Vladimirom Kalšanom rođenim Priločancem, koji je podržao ovu ideju. Profesorice Tajana Štefok i Ivana Martinec (koordinator projekta) pretražile su nekoliko knjiga koje su u njima gajile nadu da bi mogle naići na neke dodatne informacije o klecinprotu.
Što je zapravo klecinprot?
Klecinprot je voćni kruh specifičan za ovo blagdansko božićno vrijeme koji se priprema na način da se odabrano sušeno voće nasjecka i stavi namakati u alkohol (rum i / ili rakiju) na otprilike tjedan dana uz svakodnevno miješanje. Nakon toga se dan radije ili na sam Badnjak pripremi tijesto za kruh u koje se umijesi voćni nadjev.
U Srednju školu Prelog bila je pozvana i sugrađanka Franciska Vuk kako bi izradila probni primjerak klecinprota. Gospođa Vuk je pristala pokazati im cjelokupnu pripremu klecinprota. Kada su učenici i profesori pohvatali konce u pripremi klecinprota, krenuli su u osmišljavanje vlastitog recepta za „Priločki klecinprot“! Naime, u pripremi klecinprota sudjelovali su učenici ugostiteljskih smjerova uz stručnu pomoć nastavnika prehrambene grupe predmeta i kuharstva, a za završnu fazu pečenja pobrinuo se bivši učenik SŠP-a, Dalibor Hujs koji je vlasnik pekare „Sjemenka“ u Donjoj Dubravi ustupivši vlastitu pekaru i kalupe kako bi se svi klecinproti ispekli u jednom danu.
Nakon hlađenja učenici su ga upakirali te je klecinprot bio spreman ugledati svjetlo dana na tradicionalnom preloškom Božićnom sajmu u organizaciji Turističke zajednice grada Preloga na Trgu slobode ispred Doma kulture 10. prosinca 2016. godine.
Nakon samo sat i pol trajanja sajma klecinprot je „nestao“ što nam govori da smo na dobrom putu i da tradicija pripreme ove slastice neće izumrijeti.
Tekst: Ivana Martinec, prof.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15384379