preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Naslovnica
Vijesti

FRANCUSKI BISTRO U SREDNJOJ ŠKOLI PRELOG

Autor: Željka Ivančok Varga, 23. 3. 2017.

U utorak, 21. ožujka, obilježili smo Međunarodni dan frankofonije te pripremili druženje s prijateljima iz Francuske.

Srednja škola Prelog u sklopu ERASMUS+ projekata vezanih za mobilnosti učenika u strukovnom obrazovanju ugošćuje 10 francuskih učenika i ukupno 5 nastavnika u pratnji u trajanju od 12.3. do 15.4.2017. godine. Šest francuskih kuhara i četiri konobara obavlja u pet tjedana svoju godišnju stručnu praksu u Hotelu Panorama u Prelogu i Hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu, gdje su i smješteni. Učenici će usvajati stručne vještine i posebnosti gastronomske ponude u Međimurju i iskustva primijeniti u budućem pozivu kuhara i konobara. Slobodno vrijeme provode obilazeći kulturne i spomeničke znamenitosti u Međimurju i okolici. U nedjelju, 19. ožujka 2017. godine profesorica Tanja Baksa, stručna učiteljica Milena Štajerec i pedagoginja Tanja Lilić pokazale su učenicima iz Francuske i njihovoj profesorici sve ljepote Varaždina i Čakovca. Tako su učenici prošetali starom jezgrom Varaždina, posjetili muzej u Starom gradu, razgledali centar i izloge, okrijepili se te krenuli put Čakovca. U Čakovcu su upoznali slavnu prošlost obitelji Zrinski te povijesne značajke glavnog grada Međimurske županije, već vidno umorni razgledali su najvažnije znamenitosti. Nakon napornog izleta i obilaska dvaju gradova još  malo su razmjenjivali dojmove na terasi Hotela Panorama u Prelogu gdje obavljaju svoju stručnu praksu.

Uz mnogobrojne izlete i aktivnosti u Srednjoj školi Prelog u utorak, 21. ožujka 2017. godine, bio je obilježen Međunarodni dan frankofonije, gdje su francuski i naši učenici zajedno pripremali  francuske slastice. Veoma je dobro poznato da je Francuska jedna od najvažnijih zemalja s izvrsnom gastronomijom, zemlja koja ima nešto više od 300 vrsta sireva, čiji su vino i šampanjac  jedni od najboljih i najcjenjenijih u svijetu, a kroasan i baget jedni od najprepoznatljivijih simbola. Stoga smo 21. ožujka 2017. godine u dvorani Srednje škole Prelog s početkom u 11.00 sati organizirali mali francuski bistro te pripremili neke od najvažnijih francuskih slastica i jela poput šarenih makrona u različitim bojama, mousse od bijele i crne čokolade, poznatih eklera, kroasana te nezaboravnog quiche Lorrainea, neizostavnu juhu od luka, povrtni složenac ratatoille.

Osim toga, našim smo gostima poslužili i nekoliko vrsta francuskih sireva, a svi su mogli uživati i u prigodnoj francuskoj glazbi koja je uvelike doprinijela ugodnom ambijentu te stvorila pravi francuski štih. Na ovo prigodno druženje odazvali su se i naši uvaženi gosti - Ljubomir Kolarek, gradonačelnik grada Preloga, Branko Sušec, prof., pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, dr.sc. Blaženka Novak, prof., voditeljica Odsjeka za obrazovanje, kulturu i sport  te voditelj Turističke zajednice u Prelogu Ivan Gradečak. 

Nakon uvodnih pozdrava domaćina - ravnatelja SŠ Prelog Tomislava Gregura slijedilo je predstavljanje jela, slastica, izrada koktela i uživanje u raznovrsnim delicijama. Prisutnima se obratila i profesorica Kristina Jančec, koordinatorica SŠ Prelog za projekt Erasmus+, a profesorica Mateja Jelaković trudila se simultanim prevođenjem pratiti sva događanja kako bi druženje s prijateljima iz Francuske bilo što zanimljivije.

Učenici Hugo Carvajal, Axel Besson, Antoine Hugueniot, Alicia Monteil, Chloé Mignoneau, Denis Agovi, Eklidion Bega, Joséphine Dezitter, Laurie Ventura i Gabriel Fatin pohađaju strukovnu srednju školu Lyceé Jean Capelle u francuskom gradiću Bergeracu, romantičnom gradiću u vinskoj regiji na jugu Francuske. Tamo je 10 učenika SŠ Prelog u ožujku 2016. provelo dva tjedna obavljajući praksu u restoranima grada Bergeraca i okolici.

Ove godine u svibnju 6 učenika Srednje škole Prelog s mentoricom odlazi u Bergerac. Očekuje se nova suradnja i razmjena i u 2017./18. godini. Glavni cilj takvih razmjena je stjecanje novih strukovnih vještina i znanja u inozemstvu, a pored toga učenici postaju samostalniji i tolerantniji, otvoreniji prema novim izazovima i iskustvima i motivirani za nastavak školovanja i cjeloživotnog učenja. Francusku školu Lyceé Jean Capelle i Srednju školu Prelog povezao je etwinning portal i ERASMUS+. Riječ je o programu za obrazovanje mladih financiran od Europske unije. Srednja škola Prelog tijekom 3 godine ostvarila je 92 dvotjedne mobilnosti svojih učenika i pratnje. Tako su učenici putovali u Francusku, Latviju, Sloveniju, Njemačku i na Maltu. Projekti su prijavljeni i prihvaćeni od Agencija za mobilnosti i programe EU (http://www.mobilnost.hr/) koja koordinira Erasmus+ projekte na našem području.

Preloški srednjoškolci ugostiteljskih smjerova sa svojim su mentorima - stručnim učiteljima kuharstva, pekarstva i ugostiteljskog posluživanja bili pravi domaćini što su pokazali zajedničkim radom u brojnim radionicama i aktivnostima.

 

Tekst: Kristina Jančec, prof.
UPISI

 

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 14938781
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju