preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Naslovnica
Vijesti

JOŠ JEDNA USPJEŠNA REALIZACIJA DSD ISPITA

Autor: Željka Ivančok Varga, 27. 3. 2017.

Proteklog tjedna već drugi put proveden je DSD I ispit (Deutsches Sprachdiplom - Njemačka jezična diploma), a po prvi put DSD II ispit otkako naša škola ima licencu za provođenje istih.

Što je to zapravo DSD ispit? To je ispit znanja njemačkoga jezika Konferencije ministara kulture Savezne Republike Njemačke (KMK - Kultusministerkonferenz) za učenike u inozemstvu (dakle  izvan Njemačke)  čijim uspješnim polaganjem učenici dobivaju diplomu kojom dokazuju znanje četiriju jezičnih vještina (čitanje s razumijevanje, slušanje s razumijevanjem, pisanje i govorenje) koja vrijedi u svim zemljama njemačkoga govornoga područja kao dokaz znanja njemačkoga jezika. Osim što se provodi preko njemačkoga Središnjega ureda za školstvo,  u inozemstvu je ovaj ispit besplatan za učenike naše škole, a bitno je napomenuti da ima internacionalni karakter i da se svugdje u svijetu polaže isti ispit isti dan.  Ove školske godine smo po prvi puta provodili i DSD II ispit znanja iz njemačkog jezika na višoj razini (B2/C!), a u ožujku, točnije od 9. ožujka do 17. ožujka i po drugi puta DSD I ispit (na nižoj razini A2/B1). Učenici 2.G, 3.G, 3.EK, 1.KU, 3.P, 3.SK, 3.THK i 4.G  tako su se 9. ožujka okušali u znanju u tri dijela ispita koji se sastoje od čitanja s razumijevanjem, slušanja s razumijevanjem i pisanja te u razdoblju od 13.3. do 17.3. u usmenom dijelu za koji su morali napraviti prezentaciju na slobodnu temu (npr. obitelj, prijatelji, putovanja, vikend itd.) i o tome razgovarati s komisijom. Osim što smo ove godine testirali učenice i učenike naše škole, testirali smo i profesorice. Kao i učenice i učenici, one su također bile vidno nervozne pred ispit, no vrlo uspješne u usmenom dijelu. Svoje znanje testirale su profesorice Mirela Petković, Tajana Štefok i Nataša Sakač. Budući da se ispiti ispravljaju i ocjenjuju u Njemačkoj, rezultate ostalih triju dijelova  još čekamo.  Nisu samo profesorice bile uspješne na usmenom dijelu, već i naše učenice i učenici te im od srca svima čestitamo. Nadamo se tako dobrim rezultatima i na ostalim dijelovima ispita.

Osim dobivanja diplome učenicima je DSD ispit ujedno i dobra priprema za polaganje državne mature. Od ove se nastavne godine održava i nastava za DSD II ispit, stoga se svi učenici i učenice zainteresirani za DSD kao fakultativnu nastavu mogu obratiti i profesoricama Barbari Martinjak i Tanji Baksa te pohađati fakultativnu nastavu za njemačku jezičnu diplomu. Nastava se održava petkom 7. sat jutarnje i popodnevne smjene. Sve informacije o DSD ispitima učenici mogu pronaći i na http://www.zagreb.diplo.de/Vertretung/zagreb/hr/06/Weshalb__Deutsch__lernen/DSD.html ili u Facebook grupi DSD I i DSD II SŠ Prelog ili se jednostavno obratiti svom profesoru ili svojoj profesorici njemačkoga jezika. 

Tekst: Tanja Baksa, prof.
UPISI

 

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 14938781
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju