VRATILI SE S MEDALJOM S DRŽAVNOG NATJECANJA
Autor: Željka Ivančok Varga, 27. 3. 2017.
Prošlog tjedna, od 20. do 23. ožujka, u hotelu Omorika u Crikvenici održano je državno natjecanje učenika turističkih i ugostiteljskih usmjerenja „Gastro 2017.“
Kako je na natjecanju istaknuto, u tom se sektoru trenutno obrazuje pet tisuća mladih ljudi i to za zanimanja kuhar, konobar, slastičar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist. Upravo oni bit će u bliskoj budućnosti nositelji našeg turizma i ugostiteljstva, vrlo prosperitetnih djelatnosti hrvatskog gospodarstva.
Natjecanje se sastojalo od osam disciplina: pet gastronomskih (pripremanje menìja, posluživanje menìja, pripremanje hladnoga slanog izloška, pripremanje hladnoga slatkog izloška i pripremanje barskih mješavina) i tri hotelijersko-turističke (poslovanje recepcije hotela, poslovanje putničke agencije i predstavljanje turističkog odredišta – destinacije).
Svoja znanja, sposobnosti, kreativnost i snalažljivost na državnom je nivou imalo priliku pokazati 93 učenika, točnije, oni koji su bili najbolji na jednom od četiri regionalna prednatjecanja održana u veljači ove godine.
Među „kremom“ srednjoškolaca turističkih i ugostiteljskih usmjerenja bila su i tri predstavnika Srednje škole Prelog: kuhar Jakov Slaviček predstavio se u disciplini Pripremanje menija i osvojio 9. mjesto (mentor Vlado Bogomolec, stručni učitelj kuharstva), turističko hotelijerska komercijalistica Nika Matić u disciplini Poslovanje recepcije hotela i osvojila 10. mjesto (mentor Sanja Pigac, prof.) te kuharica Adrijana Herjavec u disciplini Pripremanje hladnog slanog izloška i osvojila 3. mjesto (mentor Slađana Herman, stručni učitelj kuharstva).
Učenica Adrijana Herjavec za svoj je plasman dobila brončanu medalju, ali i posebno Priznanje za izvrsnost, koje su dobili svi sudionici, bez obzira na plasman, koji su u svojoj disciplini osvojili najmanje 90 od 100 mogućih bodova.
Svrha ovog natjecanja bila je predstavljanje postignuća unutar obrazovanja za određeno zanimanje u školi i na praktičnoj nastavi, razvijanje pozitivnog stava i interesa za odabranu struku, motivacija za nastavak obrazovanja, popularizacija turističkih i ugostiteljskih zanimanja, povezivanje škola s gospodarstvom, prezentacija i razmjena iskustava škola, razvijanje smisla za timski rad i pozitivnog natjecateljskog duha.
Organizatori natjecanja bili su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Srednja škola dr. Antuna Barca iz Crikvenice kao domaćin, a suorganizator je bila Zajednica ugostiteljsko-turističkih škola Republike Hrvatske. Uz njih, natjecanje su pratili predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva turizma, Turističke zajednice Crikvenice, ljudi iz struke, mentori, ravnatelji i drugi uzvanici.
Svi su oni isticali kako su upravo kadrovi najveća vrijednost i bogatstvo našeg turizma i ugostiteljstva. Bez obzira na postignuti plasman svim su sudionicima dali do znanja da su izvrsni te im poručili neka ostanu u Hrvatskoj nakon završene srednje škole zajedno sa svojim školskim kolegama jer bez bez kvalitetnog kadra neće biti kvalitetnog turizma u Hrvatskoj, a bez mladih ljudi neće biti ni budućnosti Hrvatske.
Sudeći po onome što su svi sudionici kroz natjecanje pokazali, Hrvatska kvalitetan kadar doista ima, a hoće li ga naše tržište rada znati adekvatno valorizirati, vrijeme će pokazati.
Tekst i foto: Sanja Pigac, prof.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15384379