NA SUNCEM OBASJANOJ GASTROMANIJI 2017. POBIJEDILE „VRUĆE KUHAČE“
Autor: Željka Ivančok Varga, 11. 5. 2017.
Vruće kuhače zasjale na ovogodišnjoj etno Gastromaniji!
Jaka kiša koja je lijevala čitavog petka u Prelogu nije davala puno nade u uspjeh ovogodišnje Gastromanije. No, u subotu, 6. svibnja, kao da se cijelo nebo zarotiralo i odlučilo priskočiti u pomoć.
Zasjalo je dugoočekivano sunce i dalo šansu desecima učenika i profesora Srednje škole Prelog da na gradskom Trgu Slobode naprave još jednu gastro manifestaciju za pamćenje.
Od ranih jutarnjih sati trg se punio bijelim majicama s logotipom Gastromanije, šarenim štandovima i kotlićima za kuhanje. Oko devet sati sve je već bilo prožeto smijehom, veseljem i primamljivim mirisima. I tako je bilo sve do podneva.
Srednja škola Prelog ove je godine po četvrti put organizirala Gastromaniju, gastro show čiji je cilj promocija škole, prikaz njenog rada i postignuća, ali i njegovanje tradicije te obogaćivanje turističke ponude grada Preloga i Međimurske županije.
Etno tematika bila je nit vodilja ovogodišnje Gastromanije na kojoj je u kotlićima na otvorenoj vatri osam ekipa po šest članova kuhalo „temfanje po starinski“. Riječ je o jelu koje se u Međimurju spravlja desetljećima, a u koje se na dinstani luk dodaje piletina, pileći temeljac, sol, papar, crvena paprika, lovorov list, te „pritep“ od kiselog vrhnja, vode i brašna. Dobiveni umak poslužuje se s domaćom tjesteninom.
Kuhali su učenici i nastavnici Srednje škole Prelog, predstavnici međimurskih osnovnih škola, te posebni gosti - članovi KU Seljačka sloga Prelog koja ove godine slavi 90 godina postojanja.
Ekipe su činili sljedeći članovi:
ORLOVI (voditelj Vlado Bogomolec, kuhari: Renata Bađari, Adrijana Herjavec, Monika Balog i Petar Kavran te Simona Marinković iz OŠ Podturen).
BAKIN VRELI KOTLIĆ (voditelj Danijel Naranđa, hotelijeri: Melita Kolarić , Patricija Pankaz, Paula Mihoci i Boris Franjo Pokrivač te Ema Hadeljan iz 1. OŠ Čakovec )
MAJSTORICE (voditelj Slađana Herman, hotelijerke: Adela Radiković, Glorija Marić, Elena Kocijan i Sabina Vojković te Lorena Habula iz OŠ Prelog).
VRUĆA KUHAČA (voditelj Krunoslav Tilošanec, kuhari: Christina Novak, Marcel Kelnerić, Antonio Posavec i Antonio Grahovec te Klara Živko iz OŠ I.G.K. Sveti Juraj na Bregu).
ETNO UŽITAK (voditelj Anica Naranđa, kuhari: Laura Del Duca, Marko Toplek, Vilim Posavec i Karlo Blažeković te Alis Hižman iz OŠ Prelog).
SUHI JEZIKI (voditelj Snježana Janković, hotelijeri: Viktor Bajsić, Antonio Blažić, Benjamin Radiković i Marcel Purić te Matija Škvorc iz OŠ I.G.K. Sveti Juraj na Brijegu).
GROFICE MARICE (profesorice Kristina Jančec, Mirela Petković, Valentina Pirc Mezga, Danijela Naranđa i Tanja Baksa te Isabella Branović iz OŠ Mala Subotica).
KU SELJAČKA SLOGA PRELOG (članice Seljačke sloge: Terezija Naranđa, Marija Detoni, Tihana Kalšan i Dorotea Janušić te Jana Bajkovec iz 1. OŠ Čakovec i Ane Marie Mesarić iz OŠ I.G.K. Sveti Juraj na Bregu).
I dok su ekipe s užitkom kuhale, SŠP-ovci su posjetiteljima na preloškom trgu prezentirali sve ostalo što su pripremili. Bilo je tu starinskih dječjih igara, plesa oko drveta, etno origami, prikaza starinskih mjernih uređaja, tombole, štanda s ručno rađenim platnenim vrećicama s etno motivima, Zdravog kutka na kojem su nudili sapune i kremice ručne izrade, uličnih performera, Etno štanda s nizom starinskih predmeta i suvenira, radionice rezbarenja voća i povrća, izrade torti i slično.
Nudili su i domaće kolače, palačinke, kavice i čajeve, a posebna atrakcija bili su „Međimurski zmotanci“, tortilje za koje su sami SŠP-ovci napravili recepturu.
Ugostili su Gastromanci u subotu i Pesjaneka, odnosno projekt LegenD(r)u, koji zajednički provode Udruga mladih Efekt i Knjižnica i čitaonica Grada Preloga.
Veliko šarenilo i bogatstvo ponude pratili su mnogi posjetitelji, dok su kuharske ekipe bile pod stalnim motrenjem stručnog žirija. Vrsni ugostiteljski trio u čije su sastavu bili: Monika Fodor, voditeljica restorana „Barok“ iz Čakovca, Branko Blešć, profesionalni kuhar i vlasnik restorana „Kristal“ iz Čakovca te Vlado Turek, stručni učitelj kuharstva i slastičarstva iz Srednje škole Prelog. Stručni žiri je ocjenjivao gustoću i kompaktnost jela, tvrdoću/mekoću namirnica, okus, boju i miris te opći dojam jela, ali i odnos prema radu, složnost ekipe, profesionalnost u izgledu ekipa kao i njihovu urednost.
Članovi stručnog žirija pomno su pratili natjecatelje.
U tradicijskim igrama uživali su i najmlađi.
Sve ekipe žiri je pohvalio istaknuvši da su svi napravili odlično temfanje. No, najbolja je bila ekipa Vruća kuhača. Drugo mjesto osvojila je ekipa Bakin vreli kotlić, a treće mjesto osvojile su Grofice Marice.
Program su vodili Veronika Mesarić i Marko Štefan.
Zahvaljujući studiju Vipro videouradak s Gastromanije snimljen dronom uskoro će biti prikazan na internetskim stranicama.
Manifestaciju je i ove godine koordinirala profesorica Sanja Pigac. Veliki trud u realizaciju Gastromanije uložili su brojni djelatnici Srednje škole Prelog (tehničko osoblje, stručne službe, računovodstvo, nastavničko osoblje i dakako, ravnatelj Tomislav Gregur) te brojni učenici svih usmjerenja. Stoga veliko hvala svima do nove Gastromanije 2018.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15383772