preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Naslovnica
Vijesti

NA SUNCEM OBASJANOJ GASTROMANIJI 2017. POBIJEDILE „VRUĆE KUHAČE“

Autor: Željka Ivančok Varga, 11. 5. 2017.

Vruće kuhače zasjale na ovogodišnjoj etno Gastromaniji!

Jaka kiša koja je lijevala čitavog petka u Prelogu nije davala puno nade u uspjeh ovogodišnje Gastromanije. No, u subotu, 6. svibnja, kao da se cijelo nebo  zarotiralo i odlučilo priskočiti u pomoć.

Zasjalo je dugoočekivano sunce i dalo šansu desecima učenika i profesora Srednje škole Prelog da na gradskom Trgu Slobode naprave još jednu gastro manifestaciju za pamćenje.

Od ranih jutarnjih sati trg se punio bijelim majicama s logotipom Gastromanije, šarenim štandovima i kotlićima za kuhanje. Oko devet sati sve je već bilo prožeto smijehom, veseljem i primamljivim mirisima. I tako je bilo sve do podneva.

Srednja škola Prelog ove je godine po četvrti put organizirala Gastromaniju, gastro show čiji je cilj promocija škole, prikaz njenog rada i postignuća, ali i njegovanje tradicije te obogaćivanje turističke ponude grada Preloga i Međimurske županije.

Etno tematika bila je nit vodilja ovogodišnje Gastromanije  na kojoj je u kotlićima na otvorenoj vatri osam ekipa po šest članova kuhalo „temfanje po starinski“. Riječ je o jelu koje se u Međimurju spravlja desetljećima, a u koje se na dinstani luk dodaje piletina, pileći temeljac, sol, papar, crvena paprika, lovorov list, te „pritep“ od kiselog vrhnja, vode i brašna. Dobiveni umak poslužuje se s domaćom tjesteninom.

Kuhali su učenici i nastavnici Srednje škole Prelog, predstavnici međimurskih osnovnih škola, te posebni gosti - članovi KU Seljačka sloga Prelog koja ove godine slavi 90 godina postojanja. 

Ekipe su činili sljedeći članovi:

ORLOVI (voditelj Vlado Bogomolec, kuhari: Renata Bađari, Adrijana Herjavec,  Monika Balog i Petar Kavran te  Simona Marinković iz OŠ Podturen).

BAKIN VRELI KOTLIĆ (voditelj Danijel Naranđa, hotelijeri: Melita Kolarić , Patricija Pankaz,  Paula Mihoci i Boris Franjo Pokrivač  te Ema Hadeljan iz 1. OŠ Čakovec )

MAJSTORICE (voditelj Slađana Herman, hotelijerke: Adela Radiković, Glorija Marić, Elena Kocijan i Sabina Vojković te Lorena Habula iz OŠ Prelog).

VRUĆA KUHAČA (voditelj Krunoslav Tilošanec, kuhari: Christina Novak, Marcel Kelnerić,  Antonio  Posavec i  Antonio Grahovec te Klara Živko iz OŠ I.G.K. Sveti Juraj na Bregu).

ETNO UŽITAK (voditelj Anica Naranđa,  kuhari: Laura Del Duca, Marko Toplek,   Vilim Posavec i Karlo Blažeković te Alis Hižman iz OŠ Prelog).

SUHI JEZIKI (voditelj Snježana Janković, hotelijeri: Viktor Bajsić, Antonio Blažić, Benjamin Radiković i Marcel Purić te Matija Škvorc iz OŠ I.G.K. Sveti Juraj na Brijegu).

GROFICE MARICE (profesorice Kristina Jančec, Mirela Petković, Valentina Pirc Mezga, Danijela Naranđa i Tanja Baksa te Isabella Branović iz OŠ Mala Subotica).

KU SELJAČKA SLOGA PRELOG (članice Seljačke sloge: Terezija Naranđa, Marija Detoni, Tihana Kalšan i Dorotea Janušić te Jana Bajkovec iz 1. OŠ Čakovec i Ane Marie Mesarić  iz OŠ I.G.K. Sveti Juraj na Bregu).

I dok su ekipe s užitkom kuhale, SŠP-ovci su posjetiteljima na preloškom trgu prezentirali sve ostalo što su pripremili. Bilo je tu starinskih dječjih igara, plesa oko drveta, etno origami, prikaza starinskih mjernih uređaja, tombole, štanda s ručno rađenim platnenim vrećicama s etno motivima, Zdravog kutka na kojem su nudili sapune i kremice ručne izrade, uličnih performera, Etno štanda s nizom starinskih predmeta i suvenira, radionice rezbarenja voća i povrća, izrade torti i slično.

Nudili su i domaće kolače, palačinke, kavice i čajeve, a posebna atrakcija bili su „Međimurski zmotanci“, tortilje za koje su sami SŠP-ovci napravili recepturu. 

Ugostili su Gastromanci u subotu i Pesjaneka, odnosno projekt LegenD(r)u, koji zajednički provode Udruga mladih Efekt i Knjižnica i čitaonica Grada Preloga.

Veliko šarenilo  i bogatstvo ponude pratili su mnogi posjetitelji, dok su kuharske ekipe bile pod stalnim motrenjem stručnog žirija. Vrsni ugostiteljski trio u čije su sastavu bili: Monika Fodor, voditeljica restorana „Barok“ iz Čakovca, Branko Blešć, profesionalni kuhar i vlasnik restorana „Kristal“ iz Čakovca te Vlado Turek, stručni učitelj kuharstva i slastičarstva iz Srednje škole Prelog. Stručni žiri je ocjenjivao  gustoću i kompaktnost jela, tvrdoću/mekoću namirnica, okus, boju i miris te opći dojam jela, ali i odnos prema radu, složnost ekipe, profesionalnost u izgledu ekipa kao i njihovu urednost.

                     Članovi stručnog žirija pomno su pratili natjecatelje.

          U tradicijskim igrama uživali su i najmlađi.

Sve ekipe žiri je pohvalio istaknuvši da su svi napravili odlično temfanje. No, najbolja je bila ekipa Vruća kuhača. Drugo mjesto osvojila je ekipa Bakin vreli kotlić, a treće mjesto osvojile su  Grofice Marice.

Program su vodili Veronika Mesarić i Marko Štefan.

Zahvaljujući studiju Vipro videouradak s Gastromanije snimljen dronom uskoro će biti prikazan na internetskim stranicama.

Manifestaciju je i ove godine koordinirala profesorica Sanja Pigac. Veliki trud u realizaciju Gastromanije uložili su brojni djelatnici Srednje škole Prelog (tehničko osoblje, stručne službe, računovodstvo, nastavničko osoblje i dakako, ravnatelj Tomislav Gregur) te brojni učenici svih usmjerenja. Stoga veliko hvala svima do nove Gastromanije 2018.




UPISI

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Studeni 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 14902704
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju