EDUKATIVNA RADIONICA PRIPREME BEZGLUTENSKIH MENIJA
Autor: Željka Ivančok Varga, 20. 5. 2017.
U kabinetu kuharstva ugostili smo predstavnice Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske.
Od 13. do 19. svibnja obilježava se tjedan svjesnosti o slabo prepoznatoj, ali čestoj i neizlječivoj kroničnoj bolesti – celijakiji. Povodom Međunarodnog dana celijakije koji se obilježava 18. svibnja, u našoj školi bila je održana radionica pripreme bezglutenskih menija u kojoj su sudjelovali naši učenici ugostiteljskog smjera, predstavnice Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske, stručna učiteljica kuharstva Slađana Herman te profesorica Barbara Martinjak.
Celijakija ili glutenska enteropatija nasljedni je imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine pšenice, ječma i raži, a možda i zobi. Jedna je od najčešćih kroničnih gastroenteroloških bolesti.
Misija je ove Udruge djelovati na podizanju svijesti o celijakiji te na poboljšanju kvalitete življenja oboljelih, štititi interese celijakičara te obavještavati o pravilnom izboru namirnica.
Krumpir, riža, proso, kukuruz i soja najčešće su zamjene zabranjenom žitu, a kombinacijom njihova brašna mogu se pripraviti zanimljive alternative običnom kruhu. Umaci se mogu zgušnjavati škrobnim brašnom ili krumpirom, a specijalizirane trgovine nude šarolik izbor gotove hrane, slastica te krekera za celijakičare.
Radionica je bila izuzetno korisna te se nadamo da će se ovakvi susreti ponoviti više puta tijekom godine.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15384368