preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Naslovnica
Vijesti

IZVANUČIONIČKA NASTAVA U ZNAKU KONKURENTSKIH PREDNOSTI ZA TRŽIŠTE RADA

Autor: Željka Ivančok Varga, 5. 6. 2017.

Naši ekonomisti bili su na terenskoj nastavi povezavši tako teorijsko znanje i praktičnu primjenu.

U ponedjeljak, 15. svibnja 2017. godine, učenici smjera ekonomist odradili su terensku nastavu.  Učenici 2.EK razreda sa svojom profesoricom Tanjom Gregur posjetili su Tehnološko-inovacijski centar Međimurje i Poduzetnički inkubator Čakovec u sklopu redovne nastave. Direktor TICM-a, Ivan Plačko, predstavio je TICM i zajednicu koja se kroz posljednjih sedam godina uspješno razvija na području bivše vojarne Nikola Šubić Zrinski u Čakovcu. Kroz primjere poduzetničkih potpornih usluga gospodin Plačko je pokušao učenicima pružiti uvid u djelovanje inkubatora u realnim gospodarskim uvjetima kao dodatak teoretskom znanju dobivenom u sklopu nastave.

Nakon uvodnog dijela g. Damir Kolmanić, suosnivač i član uprave poduzeća “Axiom d.o.o.prenio je vlastita iskustva rasta i razvoja poduzeća u sklopu poduzetničkog inkubatora. Naglasio je da je danas znanje dostupnije nego ikad te da je za razvoj profesionalne karijere potrebno biti uporan i ulagati u vlastito obrazovanje, bilo ono formalno ili neformalno.

Potaknuti Ivanovim i Damirovim izlaganjima, učenici su postavili više pitanja vezanih zu mogućnosti razvoja karijere u STEM područjima te osnivanja poduzeća u sklopu TICM-ovog inkubatora.

Za to vrijeme učenici 4. EK razreda posjetili su Carinski ured – Službu za RGP u Čakovcu.

Odlučili smo se na terensku nastavu kako bi se kao ekonomisti upoznali s radom u poslovnom svijetu. Dočekala nas je gđa. Ana Pepelko. Lijepo nas je pozdravila te održala uvodnu riječ. Govorila nam je nešto o značenju carine, ustroju carine Republike Hrvatske, o djelokrugu poslova koje obavlja carina, o propisima vezanim uz carinski sustav itd. Zanimljiva je priča o povijesti carine. Carina se spominje već u Bibliji. Naime, sv. Matej bio je carinik pa je on I zaštitinik djelatnika Hrvatske carine. Saznali smo da carinska služba ima dugu tradiciju. Dubrovački carinski statut iz 1277 g. najbolje svjedoči o tome. Upoznali smo se s dokumentacijom koja se koristi u postupku carinjenja. Djelatnici na carini susreću se I sa zanimljivim slučajevima krijumčarenja. Trenutno je od svega najzanimljivije krijumčarenje životinja. Međimurski gospodarstvenici sudjeluju u velikoj mjeri u vanjskoj trgovini. U drugoj prostoriji carinarnice ljubazna djelatnica gđa. Slađana Furdi  upoznala nas je s carinjenje motornih vozila. Bili smo i u hangaru u kojem se nalazi roba za carinjenje (bicikli, čamac, poljoprivredna gnojiva, razni strojevi itd.).

Ovim posjetom u pratnji profesorice Mirele Petković povezali smo teorijsko znanje iz cjeline „međunarodna razmjena“ koju obrađujemo na predmetu Osnove ekonomije.

 

Tekst: Bernard Matijević, 4.EK

 
UPISI

 

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 14961892
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju