preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Naslovnica
Vijesti

Održan PROJEKTNI DAN: Otkrili smo brojne talente!

Autor: Đurđica Katanec, 28. 11. 2017.

U petak 24. studenoga uspješno smo realizirali još jedan Projektni dan Srednje škole Prelog u okviru Tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju. Pod geslom «OTKRIJ SVOJE TALENTE!» učenici su se uz pomoć i koordinaciju profesora okušali u raznim vještinama.

Tako je u radionici Šivanje i matematika prof. V. Kirić uz pomoć kružnice, igle i konca pokazala učenicima da je matematika sredstvo kojim možemo stvoriti zanimljive ukrasne motive.

 

 

U Twisting radionici profesorice Lj. Košak-Marčec učenici su pretvarati balone u razne oblike poput biljaka i životinja kojima su uljepšali prostorije škole i razveselili svoje nastavnike i prijatelje.

 

 

Postoci me prate u stopu bila je radionica profesorica D. Koštarić i I. Martinec koje su na svakodnevnim primjerima učenicima pokazale da nas postoci zaista stalno prate u stopu; sigurno te uvijek zanimalo koliko su zapravo snižene hlače ako piše popust 20 %!

 

 

Učenici su pod vodstvom prof. M. Labaš Horvat u radionici Media messages konstruirali i dekonstruirali medijske poruke te uvidjeli koje posljedice mogu izazvati naši digitalni otisci koje svakodnevno ostavljamo na internetu.

Izrada povijesnih izvora je radionica prof. T. Štefok na kojoj su učenici od glinamola izrađivali minijature predromaničke hrvatske baštine. Vidjeli su kako nije lako izraditi tipičan srednjovjekovni pleter (pleterna ornamentika). Prof. Štefok vodila je i radionicu Topoteka: učenici su skenirali stare fotografije i ubacivali ih u topoteku - međunarodni on-line projekt bilježenja fotografija i predmeta iz baštine. 

 

 

Radionica  Oslikavanje platnenih vrećica i majica nastavak je projekta iz područja građanskog odgoja kojim učenike potičemo na razvijanje svijesti o brizi za okoliš (prof. M. Petković i T. Gregur). Vizualni identitet tvrtke druga je radionica s istim profesoricama, ali različitim učenicima - logo, boja, te razne pisane promotivne komunikacije bitan su element identifikacije svakog poduzeća.

 

 

Još jedna environment friendly radionica jest ona u  kojoj  prof. kemije D. Žvorc s učenicima izrađuje prirodne meleme od gaveza i kokosa - koža nam je zahvalna na toj poslastici.

Cool karte bila je radionica prof. V. Pirc Mezga , a učenici su izrađivali regionalnu kartu Hrvatske s obzirom na bogatstvo i višestrukost jezičnog izraza kod pojma zaimača/grabljača/šeflja…

 

 

Prof. Baksa imala je dvije radionice: jednu pod nazivom QR – kodovi u pisanim reklamama gdje su učenici naučili  kako koristiti QR kodove u nastavi njemačkoga jezika, a druga je bila izrazito posjećena Plesna radionica.

 

 

Jugendsprache - jezikom mladih bavio se prof. Klinec na radionici koja je učenicima otkrila najkul njemačke izraze koje upotrebljavaju mladi.

 

 

Piti ili ne piti? Pitanje je sad - G. Žvorc vodila je radionicu čiji naslov nema nikakve veze s djelima slavnoga pisca, već su se učenici upoznavali sa svojstvima alkohola i njegovim djelovanjem.

 

 

Kvalitetna komunikacija  J. Poljak poboljšala je komunikacijske kompetencije učenika jer nam svima ponekad nedostaje baš ona «prava» riječ ili izraz lica kojima želimo prenijeti poruku.

 

 

Mala radionica ukrasa naziv je radionice koju je osmislila prof. Đ. Katanec. Božić se bliži i vrijeme je uređivanja naših domova. Vještim rukama i šivaćom mašinom učenici su izradili platnene božićne ukrase kojima će uskoro ukrasiti hodnike naše škole.

 

 

Around the world without leaving the classroom radionica je kojom je prof. Laksar «odvela» učenike na daleka putovanja od Velike Britanije do Tajlanda i natrag.

 

 

Na radinici MOBIL – pokretna skulptura učenici su izrađivali skulpture od žice i plastike stvarajući mala umjetnička djela na radost prof. K. Jančec.

 

 

Društvenim  igrama zabavljali su se učenici s prof. M. Pesek pri čemu su joj pomagale pedagoginja T. Lilić i knjižničarka Nataša – bio je to (nakon napornih radionica :-P) odmor za dušu i tijelo.

 

 

Izradom cjenika za ugostiteljstvo bavili su se prof. infomatike D. Naranđa i T. Mihalic, a prof. B. Martinjak pripremala je učenike za tržište rada na njemačkom jeziku u radionici Lebenslauf schreiben - CV na njemačkom jeziku može poslužiti uspješnoj prijavi za ERASMUS+ projekte u 2018. godini.

 

 

Kad smo kod tog projekta, ERASMUS ŠTAND bio je cijelo vrijeme postavljen na ulazu Škole kao informacijski pult za Erasmus+ projekte u Srednjoj školi Prelog. Zašto sudjelovati i kako se prijaviti bile su najtraženije informacije. U školi se već 4. godinu za redom provode Erasmus+ projekti odobreni od strane Agencije za mobilnosti i programe EU. U tijeku je projekt preko kojeg će 28 učenika i 2 stručna nastavnika iz SŠP-a obavljati ili su već obavili praksu u inozemstvu  (Sloveniji, Njemačkoj, Francuskoj i na Malti).

 

 

U okviru tog vrlo uspješnog projekta oslikano je i novo polje Zida umjetnosti SŠP. Osmislio ga je i realizirao Pavel Ružman, član Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog. LUDM Prelog već tradicionalno surađuje s našom školom potičući kreativnost učenika.

 

 

Samom projektnom danu gostovao je i gradonačelnik grada Preloga, Ljubomir Kolarek, kojeg je kroz radionice proveo ravnatelj Tomislav Gregur.

 

 

Eto nam i bloka zdrave prehrane: Zdrave paštete učenicima je približila stručna učiteljica S. Herman, zdrave sendviče stručna učiteljica Milena Štajerec, te Zdrave vafle stručni učitelji Vlado Bogomolec i Milena Štajerec. Poznato je da se kod nas u školi uvijek fino jede pa sad tome dodajemo još jedan prilog: fino i z d r a v o.

 

 

Naravno, te obroke treba pravilno i servirati pa je radionica Postava svečanog stola i otvaranje butelja stručnog učitelja  Z. Tomašića upotpunila tu priču. Kao lijep ukras na stolu poslužili su «eksponati» nastali iz vrijednih ruku naših učenika pod budnim okom stručnog učitelja Krune Tilošanca (radionica Rezbarenje voća i povrća).

 

 

Veliki projekt Srednje škole Prelog, Priločki klecinprot, nastavlja se i ove godine. Stručni učitelji V. Turek, S. Janković i D. Naranđa zajedno s učenicima ispekli su «prvu turu» kolača. Predviđene su još dvije takve radionice. Uglavnom, ovog je petka klecinprot ispao savršeno. Strpite se još malo do njegove prodaje na Božićnom sajmu u Prelogu 9. prosinca gdje ćemo uz taj ukusan preloški tradicionalni kolač prodavati i naše platnene vrećice.

 

 

Profesori M. Sarap, Ž. Ivančok Varga i N. Sakač u maloj su dvorani pripremali učenike za božićnu priredbu Budi mi prijatelj.

 

 

Rimski roštilj matematike bila je radionica prof. M. Hržić. Zašto roštilj matematike? I k tome još rimski? Prof. Hržić štapićima za roštilj postavljala je zagonetke rimskim brojkama – radi se o premetaljkama, s nekoliko poteza učenici su mijenjali rimske brojeve te razvijali i spretnost i matematičke vještine.

 

 

Prof. matematike D.Ivanek obračunavao je plaće i izrađivao otplatne tablice za zajmove, pri čemu su se učenici ustvari pripremali za životne situacije koje ubrzo slijede - svakog «vrebaju» krediti - trebamo ih dočekati spremni! ;)

Indijska filozofija, Yoga i Bhagavad gita – prof. M. Lazar teorijski je upoznao učenike s jogom i učenjem dalekog nam istoka, u čemu mu je praktično pomogla prof. M. Petković s nekoliko vježbi joge u kojoj su učenici i više nego uživali, ali i zaključili da nije joga za svakoga :D

 

 

 

Akcija se odvijala i izvan učionica i to:

ŠETNICA PRELOGOM koju je osmislila prof. S. Pigac i zgodno povezala suradnju s profesorima J. Vugrinom, A. Čerepinko i S. Trstenjakom. Tako se petkom u oblaku uporne magle našla simpatična turistička grupa Nijemaca, Engleza i Hrvata, koja je usprkos tmurnom vremenu uz zanimljivo vođenje vodiča učenika upoznala institucije, spomenike, hortikulturu, legende i ostale zanimljivosti Preloga. Propustili ste? Dogovorimo novu grupu s vodičem samo za vas! ;-)

 

 

U Trakošćanu su bili naši biolozi u pratnji mentora M. Rašana. Bavili su se biljnim pokrovom, orijentacijom u prostoru i ornitologijom.

Tog je dana u prostoru Hotela Panorama i Sportsko rekreacijskog centra Dg Sport otvoren Gospodarski forum 2017. Na otvorenju su nas prezentirali učenici naše Vježbeničke tvrtke s prof. D. Mustač.

 

 

Dakle, s puno smo energije i pozitive u svim učionicama i kabinetima naše škole promovirali pozitivna iskustva i brojne mogućnosti koje nudi strukovno obrazovanje.

Uspjeli smo ono najvažnije – otkriti znane i skrivene talente, potaknuti kreativnost u osmišljavanju ideje, inspirirati i probuditi poduzetničku notu u svima nama, i, naravno, dobro smo se svi zabavili!

 

                                           Foto: Filip, Vilim, Ivana, Dario Horvat (emedjimurje)

                                           Tekst: Jančec & Gregur (koordinatorice projektnog dana :)

 

 

 

 
UPISI

 

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 14961892
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju