KUHAR
Osnovni poslovi kuhara su pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela. Za uspješno obavljanje tih poslova tijekom obrazovanja stječu dobru osnovu strukovnoga znanja iz područja biologije, higijene, ekologije, prehrane i gospodarstva
Mada se obrazovanje kuhara zasniva prvenstveno na prigotavljanju jela, tijekom školovanja osposobljavaju se i za druge nužne zadaće: izračunu i naručivanju sirovina, namirnica i poluproizvoda; preuzimanju naručene robe, skladištenju i čuvanju od kvarenja; ustrojavanju rada u kuhinji; rukovanju mnogobrojnim i raznolikim kuhinjskim strojevima, alatima i posuđem.
Kuharsko zanimanje je naporno, radno vrijeme neujednačeno i često noću. Zahtjeva dobro fizicko zdravlje, što se osobito odnosi na zdrava pluća, srce, noge, kralježnicu, kožu, dobar vid i odgovornost u poslu.
Kuhar se može zaposliti u ugostiteljskim objektima svih vrsta i kategorija, prehrambenoj industriji i obiteljskom poslu. Nakon završene škole moguće je daljnje usavršavanje i napredovanje u struci, doškolovanje za zanimanje hotelijera-ugostitelja, te prekvalifikacije u druga ugostiteljska zanimanja, a uz odredene uvjete može nastaviti školovanje srodnog stručnog studija. Kuharski posao sastoji se u pripremanju svih vrsta toplih i hladnih jela.
Obrazovanje traje 3 godine.
Nakon položenog završnog ispita može se:
ZAPOSLITI:
u restoranima
u hotelima, na brodovima
u prehrambenoj industrijiNASTAVITI ŠKOLOVANJE: na višim školama
UVJETI UPISA:
BODOVNI PRAG: -
BROJ UČENIKA: 28NASTAVNI PREDMETI: hrvatski jezik, matematika, strani jezik, biologija.
A) Općeobrazovni dio
B) Stručno – teorijski dio s izbornom nastavom
B1*) Tehnologija zanimanja
C) Praktični dio 35 tjedana u školi, 40 tjedana u ugostiteljskim objektima
« Ožujak 2026 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Ukupno: 15384514