preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > ReCeZa
 

ReCeZa – Regionalni centar Zabok

ReCeZa – Regionalni centar Zabok

 

Srednja škola Zabok provodi projekt pod nazivom „ReCeZa – Regionalni centar Zabok“. Cilj ovog projekta je transformacija SŠ Zabok u centar kvalitetnog, praktičnog i međunarodno orijentiranog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo namijenjen učenicima, studentima, nastavnicima i mentorima, poslodavcima i osoblju svih dionika u turizmu na regionalnoj razini.

Srednja škola Zabok će postati regionalno središte obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te centar razvoja i inovacija kao rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

 

 

 

Kroz projekt će se provoditi sljedeće aktivnosti:

  • Formalno strukovno obrazovanje prilagođeno potrebama tržišta rada kroz 4 nova programa (pomoćni ugostitelj,  tehničar za ugostiteljstvo, organizator poslovanja u ugostiteljstvu i organizator poslovanja u turističkoj destinaciji);
  • Formalno obrazovanje odraslih koji žele mijenjati zanimanje ovisno o potrebama, zahtjevima i prilikama na tržištu rada;
  • Neformalno obrazovanje i niz specijaliziranih programa za usavršavanje djelatnika - kroz projekt će biti razvijeno 10 novih individualiziranih programa tzv. "po mjeri" za učenike s teškoćama, odrasle za osobe s invaliditetom te za odrasle osobe za potrebe cjeloživotnog učenja
  • Unaprjeđenje kompetencija nastavnika i mentora - projektom će biti obuhvaćeno 100 nastavnika i mentora koji će proći min. 20 edukativnih modula, a sa svrhom jačanja vlastitih kapaciteta za pružanje visokokvalitetnog obrazovanja ciljnim skupinama;
  • Kroz Centar inovacija i razvoja će se oformiti HUB poslovnih susreta, komunikacije i ideja za sve aktere u turizmu - projektom će se kreirati digitalna platforma u suradnji sa svim projektnim partnerima koja će omogućiti nabavu i prodaju domaćih proizvoda tzv. burza domaćih proizvoda; 
  • Profesionalno usmjeravanje - provodit će se kroz Centar za karijere u ugostiteljstvu i turizmu kojemu je cilj profesionalna orijentacija učenika završnih razreda i polaznika edukacija te biti poveznica između njih i poslodavaca i visokih učilišta koja nude nadgradnju njihovom školovanju.

 

 

 

OSNOVNI PODACI O PROJEKTU

KORISNIK

Srednja škola Zabok

PARTNERI

Krapinsko-zagorska županija

Gospodarska škola Varaždin

Srednja škola Prelog

Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Krapina

Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet Zagreb

SALVE REGINA – MARIJA BISTRICA d.o.o.

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu – FMTU Opatija

Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja, Zagreb

Biotehniški izobraževalni center LJUBLJANA

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA

66.693.287,89 kn

BESPOVRATNA SREDSTVA

66.693.287,89 kn

RAZDOBLJE PROVEDBE

28.2.2020. – 28.12.2023.

AKTIVNOSTI

Uspostava organizacije rada i razvoja RCKTU Zabok
Razvoj i unaprjeđenje obrazovnih programa i kurikuluma RCKTU Zabok
Jačanje kompetencija nastavnika i mentora
Inovacije i suradnja
Promocija strukovnih zanimanja i rada RCKTU Zabok
Promidžba i vidljivost
Upravljanje projektom i administracija

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, Prioritetnoj osi 3 „Obrazovanje i cjeloživotno učenje“, Investicijskog prioriteta 10iv „Poboljšanje značaja obrazovnih sustava i sustava osposobljavanja za tržište rada, olakšavanje prijelaza iz škole na posao, jačanje sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te njihove kvalitete, između ostalog mehanizmima za predviđanje vještina, prilagodbom nastavnih planova i programa te uvođenjem i razvojem sustava učenja koji se temelje na radu, uključujući dualne sustave učenja i programe naukovanja“, specifičnog cilja 10iv1 “Modernizacija ponude strukovnog obrazovanja te podizanje njegove kvalitete radi povećanja zapošljivosti učenika kao i mogućnosti za daljnje obrazovanje”

 

Posredničko tijelo razine 1:

Ministarstvo turizma
Prisavlje 14
10000 Zagreb
Telefon: 01 6169 111
E-mail: pisarnica@mint.hr
https://mint.gov.hr/

Posredničko tijelo razine 2:

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih
Garićgradska 18
10 000 Zagreb
Telefon: 01 6274 666
E-mail: ured@asoo.hr
https://www.asoo.hr/default.aspx

Korisnik projekta:

Srednja škola Zabok
Ivana i Cvijete Huis 2
49 210 Zabok
Telefon: 049 221 018
e-mail: srednjao@inet.hr
http://ss-zabok.skole.hr/  

„Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Srednje škole Zabok.“

 

 

 

EDUKACIJA ZA NASTAVNIKE U OKVIRU REGIONALNOG CENTRA KOMPETENCIJA

 

Važnost inkluzije kod poučavanja učenika s invaliditetom...

 

 

U okviru Regionalnog centra kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu sa sjedištem u Zaboku, a čiji je i naša škola partner, prošlog ponedjeljka, 11. siječnja 2021. godine održana je prva u nizu iz ciklusa edukacija namijenjena nastavnicima koji rade s osobama koje imaju određene teškoće, a obrazuju se u domeni ugostiteljstva. Edukatori su bili članovi udruge UNUO iz Zagreba. Riječ je o udruzi koju je prije 12 godina osnovao eminentni kuhar Vedran Habel i koja je specijalizirana za kreativno osposobljavanje osoba s invaliditetom za  ugostiteljstvo.

Prošlotjedna edukacija odnosila se na komunikaciju i poučavanje učenika s invaliditetom,  s posebnim naglaskom na važnost inkluzije, odnosno proces u kojem se djeca s poteškoćama u razvoju ravnopravno odgajaju i obrazuju u okruženju sa svojim vršnjacima koji te teškoće nemaju. 

Važnost edukacija ovog tipa ogleda se u tome što u procesu inkluzije sudjeluje cijeli niz pojedinaca;  od  roditelja, nastavnika, stručnih suradnika pa do čitave društvene zajednice. Stoga su ovakve edukacije nasušna potreba, a uključuju rad s djecom koja imaju probleme s oštećenjem vida i/ili sluha, kao i onih s raznim tjelesnim invaliditetima te intelektualnim ili mentalnim oštećenjima. Razumijevajući svaku od individualnih teškoća može se doprijeti do svakog djeteta i  pomoći mu da se uključi u rad s ostalima, stvori osjećaj pripadnosti, razvije pozitivnu sliku o sebi, u pozitivnom smislu socijalizira i mentalno razvija. Na taj način ima preduvjete za kreiranje osobnog životnog zadovoljstva kao i strukovne kompetentnosti, odnosno može biti spreman za tržište rada i imati ispunjen i sretan život. 

Iz naše su škole na edukaciji bili nastavnici iz domene ugostiteljstva: Vlado BogomolecSlađana HermanIvana Martinec NovakAnica NaranđaDanijel NaranđaMilena ŠtajerecKrunoslav TilošanecVlado Turek Goran Žižek.

 

Tekst: Sanja Kovačić

 

KUHARSKI DRAGULJI SŠP-a PRIPREMAJU SE ZA NATJECANJE „BISER MORA“

 

Sudjelovat ćemo na kulinarskom natjecanju na Braču...

 

Ovogodišnja turistička sezona na prelijepom otoku Braču otvorit će se 13. travnja i to u velikom stilu. Toga dana ondje započinje „Biser mora“, najveće međunarodno kulinarsko natjecanje i festival južne Dalmacije. Na toj veličanstvenoj  gastromanifestaciji koja će 16. godinu zaredom u organizaciji Udruge šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija okupiti stotine sudionika iz zemlje i inozemstva, sudjelovat će i predstavnici Srednje škole Prelog.

Učenici 3. razreda kuharskog usmjerenja Karlo Mesarić i Karlo Radiković, pod budnim mentorskim okom strukovnog nastavnika kuharstva Vlade Bogomoleca, već se naveliko pripremaju za ovaj događaj na kojem će predstavljati prelošku školu. Nastupit će u kategoriji Timsko natjecanje srednjih škola, a zadatak im je napraviti i moderno prezentirati nacionalno jelo po vlastitom izboru i to u slijedu: predjelo, glavno jelo i desert.   

Koja će  točno jela SŠP ekipa odabrati za natjecanje, nećemo otkriti jer to mora biti iznenađenje. No, valja reći da su pripremama pristupili vrlo ambiciozno i motivirano čemu svjedoče i naše fotografije.

Važno je istaknuti da će njihov 4-dnevni boravak u Supetru na Braču, koji osim natjecanja uključuje i brojne master classove, cooking showove, gastroizložbe, enološke radionice, prezentacije stranih i domaćih kuhinja, okrugle stolove i zabavni program, sponzorirati Regionalni centar kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo Zabok, čiji je partner od prošle godine – Srednja škola Prelog.

Tekst i foto: Sanja Kovačić 

 

 

SASTANAK PROJEKTNOG TIMA I RADNE SKUPINE ReCeZe

U srijedu, 24. veljače ove godine u Poslovno – tehnološkom inkubatoru u Krapini održan je sastanak Projektnog tima i Radne skupine projekta Regionalnog centra kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu, čije je sjedište u Zaboku.

Na sastanku su bili brojni partneri u projektu, a među njima i predstavnici  naše škole i to ravnatelj  Tomislav Gregur, prof. te koordinator za SŠ Prelog u projektu Receze Sanja Kovačić, prof. savjetnik.

Na sastanku je bilo riječi o dosad provedenim aktivnostima, te o budućim postupcima javne nabave vezano uz medijske kampanje, promocije zanimanja, te stručna usavršavanja i edukacije. Dogovorena je izrada zajedničke platforme svih partnera, s ciljem bolje preglednosti i komunikacije unutar tima i Radne skupine. Predstavljeni su i novi članovi Projektnog tima koji su početkom veljače zaposleni u Centru.

Projektne aktivnosti provode se u skladu s trenutnim epidemiološkim prilikama, te su djelomično usporene, zbog situacije s pandemijom Covid-19. Ipak, dio njih je proveden, poput radionice Udruge UNUO koja je održana početkom siječnja na temu načina komunikacije i poučavanja učenika s invaliditetom, za nastavnike škola partnera (SŠ Zabok, SŠ Prelog, GŠ Varaždin i TUPŠ Bjelovar).

 

NASTAVNICI IZ STRUČNOG VIJEĆA UGOSTITELJSTVA PROŠLI JOŠ JEDNU EDUKACIJU U ZABOKU

 

U utorak, 6. travnja ove godine devet članova Stručnog vijeća ugostiteljstva Srednje škole Prelog sudjelovalo je na 2. dijelu edukacije koji su organizirali Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu sa sjedištem u Zaboku, te udruga UNUO, koja je specijalizirana za kreativno osposobljavanje osoba s invaliditetom u ugostiteljstvu.

 

U prvom dijelu edukacije sudionici edukacije prošli su kroz interaktivne radionice u koje su bili  uključeni u ulozi učenika. Vježbe su se odnosile na komunikaciju i poučavanje učenika s invaliditetom, s posebnim naglaskom  na slijepe i gluhe osobe, te osobe s tjelesnim oštećenjima.

 

U drugom dijelu edukacije riječi je bilo o podučavanju osoba s intelektualnim teškoćama, načinima najprikladnije komunikacije s njima, načinima podučavanja, korištenju njima primjerenih digitalnih alata i izvođenju praktičnih vježbi. Poseban je naglasak bio na podučavanju djece s Down sindromom, djece s ADHD-om, djece s oštećenjima govorno – glasovne komunikacije, te djece s emocionalnim i socijalnim teškoćama.

 

Iz naše škole, koja je partner škola u projektu ReCeZe na drugom dijelu edukacije bili su stručni učitelji Vlado BogomolecSlađana HermanAnica NaranđaDanijel NaranđaMilena ŠtajerecKrunoslav TilošanecVlado Turek Goran Žižek, te nastavnica strukovnih predmeta Ivana Martinec Novak.

 

Napisala: Sanja Kovačić

 

 

 

ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA REGIONALNOG CENTRA ZABOK, ČIJI SMO PARTNER ŠKOLA

 

U ponedjeljak, 12.travnja ove godine u prostorijama Srednje škole Zabok održana je Uvodna konferencija EU projekta „ReCeZa“, odnosno Regionalnog Centra Zabok te Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu.

Projekt se financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (66,6 milijuna kuna), te Europskog fonda za regionalni razvoj (35 milijuna kuna), a cilj mu je uspostavljanje Centra koji će moći brzo odgovoriti na promjene trendova u sektoru turizma i ugostiteljstva.                         

Među uzvanicima konferencije bili su i predstavnici svih partnera u Projektu, u koje spada i Srednja škola Prelog. Više o samoj konferenciji u slici i riječi pogledajte na linku:

https://www.zagorje-international.hr/index.php/2021/04/12/jedini-centar-izmedu-osijeka-i-opatije-bili-smo-po-kvaliteti-druga-ugostiteljska-u-rh-i-treca-od-351-bodovane-skole-u-pet-sektora-koji-su-dobili-regionalne-centre-kompetentnosti/?fbclid=IwAR3AikQn3kUJpXr5bOPrVwUZYSWUGs6IiNoOI0vasCfuJat9UUzwhrbPzTc

 

 

KARIJERNO SAVJETOVANJE I PROFESIONALNO INFORMIRANJE

ZA MATURANTE SREDNJE ŠKOLE PRELOG

Što nakon srednje škole? Studirati ili se zaposliti? Koje su mogućnosti, prava i obveze pojedinca nakon srednje škole? – ovo su tek neka od niza pitanja koje se vrzmaju po glavicama naših maturanata ovih dana što je i razumljivo s obzirom na to da se nalaze na ključnoj životnoj prekretnici, napuštaju svijet djetinjstva i ulaze u svijet odraslih. Kako bismo im malčice olakšali u premišljanjima o budućnosti i donošenju odluka koje će značajno utjecati na njihov daljnji život i karijeru. Stoga smo tijekom mjeseca svibnja organizirali za njih više tzv. karijernih savjetovanja i profesionalnih informiranja od strane različitih institucija.

U četvrtak, 6. svibnja školu je, na poziv ravnatelja Tomislava Gregura, posjetio viši predavač Jurica Trstenjak s Međimurskog veleučilišta u Čakovcu. Učenicima 4. razreda turističko-hotelijerskih komercijalista predstavio je misiju i viziju spomenutog Veleučilišta. Riječ je o Veleučilištu na kojem studiranje traje tri godine, a nude se smjerovi: računarstvo, održivi razvoj i menadžment turizma i sporta. Učenicima su pojašnjeni kriteriji i uvjeti upisa na Veleučilište, kao i mogućnosti nastavka obrazovanja na nekom od sveučilišnih studija. Posebno nas veseli što je Međimursko veleučilište ponudilo direktan upis za jednog on naših učenika, temeljem dobre međusobne suradnje i poticanja studiranja naših srednjoškolaca u Međimurju.

Vrlo zanimljivo druženje aplikacijom Zoom  u petak, 14. svibnja za učenike iz sektora turizma i ugostiteljstva Srednje škole Prelog i Srednje škole Zabok organizirano je s Fakultetom menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija. Spomenuti fakultet predstavile su profesorice Romina AlkierDenis Turalija  i Elena Rudan. Učenicima su PowerPoint prezentacijom predstavile fakultet, objasnile koje studijske programe nude, ispričale pojedinosti o svakom od programa te ostale mogućnosti za stručne edukacije i usavršavanja koje tijekom studija Fakultet omogućuje, poput ERASMUS-a i drugih oblika tuzemnih i inozemnih razmjena i usavršavanja. Djeci je pojašnjen i koncept upisa, kao i ostale pojedinosti oko studiranja u okviru spomenutog Fakulteta i Sveučilišta u Rijeci. Učenici su mogli postavljati i pitanja, te su dobili adrese elektroničke pošte i brojeve telefona kojima se mogu dodatno informirati. Bili su pozvani i na virtualne Dane otvorenih vrata FMTU-a u srijedu, 19. svibnja.

U ponedjeljak, 17. svibnja aplikacijom Zoom održano je karijerno savjetovanje i profesionalno informiranje za učenike završnih razreda Srednje škole Prelog  od strane Kulinarskog  instituta (KUL  IN) iz Siska. Prisutni su bili učenici iz 4. THK razreda (turističko-hotelijerski komercijalisti) te neki od  učenika  3. razreda kuhara, konobara i slastičara kao i 3. razreda turističko-hotelijerskih komercijalista. Predstavnice KUL IN-a upoznale su učenike s vizijom i misijom Instituta, programima koji se nude i organizacijskim detaljima samih edukacija.  Uz spomenuto, učenici su bili upoznati i s online edukacijama koje se provode u organizaciji švicarske škole BUSINESS AND HOTEL MANAGEMENT SCHOOL – LUCERNE SWITZERLAND, koja je partnerska škola KUL IN-a. Učenici su dobili i poveznice kojima mogu prisustvovati online prezentacijama poput: Discover Your Natural Talents,  Soft Skills: Making a Difference, Generation Z: Expectations & Future Careers, Event Management: A Journey into the Future Luxury & Brands: A World of Privilege.

U petak, 26. svibnja 2021. godine aplikacijom Zoom održano je savjetovanje za učenike završnih razreda Srednje škole Prelog (smjer turističko-hotelijerski komercijalist, kuhar, konobar, slastičar i mesar) s rukovoditeljem Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i  obrazovanje pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, podružnice Čakovec, gospodinom Sašom Škodom. Tijekom predstavljanja je gospodin Škoda upoznao zainteresirane učenike sa situacijom na tržištu rada vezanom uz njihove struke te trenutnim potrebama i mogućnostima zaposlenja. Detaljno im je objasnio na koji način se prijavljuje na HZZ te kakva su im prava i obveze jednom kad uđu u sustav zapošljavanja. Osim ovog susreta, HZZ - podružnica Čakovec provela je sa završnim razredima SŠP-a u veljači ove godine anketu o profesionalnim namjerama učenika završnih razreda. Upitnik je proveden online u dogovoru s razrednicima završnih razreda. Suradnju s HZZ-om, podružnica Čakovec provele su pedagoginja Srednje škole Prelog, prof. Tanja Lilić i koordinatorica za SŠP u ReCeZi, prof. Sanja Kovačić.

 

Napisala i snimila:

Sanja Kovačić,  

koordinator projektnih aktivnosti SŠ Prelog

 

 

 

DOŽIVLJAJNU PEDAGOGIJU U PRIRODI ISPROBALA NAŠA PROFESORICA SNJEŽANA JANKOVIĆ

 

„Svi smo bolji nego što mislimo. Kada bismo samo došli do te spoznaje, više se nikada ne bismo zadovoljili ničim manjim“ – kazao je pedagog Kurt Hahn, suosnivač međunarodno poznate Outward Bound metode edukacije koja se temelji na vjerovanju u snagu i moć učenja savladavanjem izazova u prirodi kao sredstva koje dovodi do spoznaje vlastitih najboljih osobina. U Hrvatskoj Outward Bound organizacija postoji od 2005. godine, sjedište joj je u Velikom Žitniku pored Gospića, a na njihovom kontakt seminaru posljednje subote u mjesecu svibnju, u okviru projekta ReCeZe bila je naša  profesorica prehrambene skupine predmeta Snježana Janković.

 

Cjelodnevna edukacija na otvorenom, pod nazivom „Doživljajna pedagogija u prirodi“  uključivala je iskustveno učenje i razvoj socijalnih vještina kroz različite aktivnosti na poligonu i otvorenoj prirodi, ali i razmjenu iskustva i diskusiju, a sve s ciljem uvježbavanja pravila i odnosa u timskom radu, suočavanja sa strahom od neuspjeha, iskustvenog učenja u prirodi, stjecanja povjerenja u tim, vjere u vlastite sposobnosti i konačni uspjeh.

 

Profesorica S. Janković ističe veliko zadovoljstvo edukacijom koja joj je „otvorila oči“ za nove načine pristupa učenicima u cilju podizanja njihove ustrajnosti, samopouzdanja, samostalnosti, prilagodljivosti, komunikacijskih vještina, odgovornosti i vjere u sebe, druge ljude, prirodu i život.

 

„Sve naučeno bit će mi vrlo korisno, kako na osobnoj, tako i na profesionalnoj razini, s obzirom da radim s učenicima u sektoru prehrane te turizma i ugostiteljstva, gdje su sve ove vještine vrlo bitne. U svom poslu susrećem se nerijetko s učenicima kojima nedostaje vjere u vlastite sposobnosti, kvalitetu i mogućnosti, a što je za uspjeh u struci, pa i životu u cijelosti, vrlo bitno. Kroz ovaj seminar naučila sam kojim tehnikama to možemo poboljšati kod djece, kao i kako izgrađivati pozitivan sustav vrijednosti te kvalitetniji odnos između učenika i nastavnika.“ – zaključuje prof. Snježana Janković.

 

Tekst:

Sanja Kovačić, koordinator

projektnih aktivnosti SŠ Prelog u ReCeZi 

 

 

Bravo za naše maturante kuhare:

S  MEĐUNARODNOG FESTIVALA I NATJECANJA VRATILI SE S MEDALJAMA

Pašteta od guščje jetre s marmeladom od ljubičastog luka kao hladno predjelo, Rolada od kunića u zelenom omotaču sa soja umakom kao glavno jelo i Zaigrana rapsodija od prhkog tijesta s makom, orasima, bijelom čokoladom, bućom, sirom i šumskim voćem kao desert, jela su kojima je kuharska ekipa naše škole oduševila žiri  16. Bisera mora i vratila se u Prelog sa srebrnim medaljama.

U Supetru na otoku Braču od 28. svibnja do 1. lipnja trajao je „Biser mora“, međunarodni kulinarski festival i najveće natjecanje kuhara u regiji, u sklopu kojeg je održano i natjecanje učenika srednjih škola. Bili su ondje i predstavnici naše škole i to Karlo Radiković i Karlo Mesarić, učenici 3. KU, u pratnji svog mentora, stručnog učitelja kuharstva Vlado Bogomolec. 

Naši dvojac nastupao je u kategoriji školskih timova, a zadatak im je bio samostalno osmisliti i pripremiti recepture i meni na temu nacionalne kuhinje te ga moderno prezentirati. Koliko su u tome bili vješti i uspješni najbolje govore odličja i diplome s kojima su se vratili.

„Tijekom priprema koje su trajale više tjedana u školi studiozno smo osmišljavali i uvježbavali recepture, vodeći se željom da napravimo nešto što će biti autentično za naše kontinentalno podneblje, s naglaskom na Međimurje. Imali smo sjajnog mentora, veliku podršku škole koja nam je omogućila odlične uvjete za pripreme, dali smo sve od sebe i jako smo sretni postignutim.“ – ponosno ističu Karlo M. i Karlo R. te dodaju – „natjecanje je bilo vrhunsko, imali smo 2 sata za izradu menija tijekom kojih su nas članovi žirija neprestano obilazili, sugerirali određene detalje izrade, odnosili se prema nama kao da smo top profesionalci i detaljno objasnili svoje mišljenje o uradcima na kraju.“

Ponos na njihov uspjeh ne skriva ni mentor Vlado Bogomolec: „dečki su bili izvrsni, a žiri je imao za njih samo riječi hvale. Dobili smo pohvale i za recepture i za izradu i prezentiranje. Još jednom smo dokazali da, iako smo mala škola, imamo sjajne učenike koji se bez problema mogu nositi sa zahtjevima najjačih natjecanja, kao što je bilo ovo.“  

Između 16 školskih timova koliko ih je bilo u Supetru, SŠP-ovci su bili okićeni na kraju srebrom, a za uspomenu dobili su diplome i medalje izrađene od bijelog bračkog kamena u obliku školjke u okviru koje je izbočina koja predstavlja biser; umjetničko djelo akademske umjetnice Dine Jakšić Pavasović.

Sudjelovanje na natjecanju učenicima SŠP-a financirano je sredstvima iz projekta Regionalnog centra Zabok, u koji je Srednja škola Prelog partnerski uključena od prošle godine. „Trudimo se našim učenicima pružiti najbolje tijekom obrazovanja, maksimalno ih u školi pripremiti za tržište rada, dati im šansu za dodatne edukacije i odlaske na natjecanja. Uključivanjem u Regionalni centar Zabok mogućnosti za to su nam se još  i povećale“ – sa širokim osmijehom na licu ističe ravnatelj SŠP-a Tomislav Gregur i dodaje:  „Na Biser mora poslali smo naše najsjajnije bisere, ne sumnjajući ni u jednom trenu da će se vratiti s odličnim rezultatima. Jer mi smo takva škola, ali i sredina u cijelosti. Međimurci su uvijek svugdje vrijedni,  kvalitetni  i uspješni. Za ove sjajne mlade ljude nema straha od budućnosti, baš kao i za sve druge koji dolaze u Srednju školu Prelog i uspješno je završavaju.“ 

Karlo Radiković i Karlo Mesarić za koji će dan polagati Završni ispit, a nakon toga odlaze raditi ono što najviše vole – kuhati. „Kuharstvo za nas nije samo zanat, već umjetnost. U Supetru na Braču, osim što smo se natjecali, u ova tri dana posjetili smo i niz masterclassova i radionica i vidimo da su mogućnosti u ovoj struci nevjerojatne. Upoznali smo, među ostalim renomirane slastičare, konobare i kuhare iz raznih zemalja, neki od njih radili su za Billa Clintona, Angelinu Jolie, princezu Dijanu itd. Vidjeli smo puno novih trendova u struci, različite tehnike rada, a zahvaljujući samom natjecanju shvatili smo da sve to možemo raditi i mi. Predznanje imamo, ali i volju da postanemo top majstori i da svakom svojem budućem gostu izmamimo osmijeh na lice nakon što iskuša naše delicije.“  - zaključuju naši sjajni učenici.  

Napisala: Sanja Kovačić,

koordinator SŠP/ReCeZa

 

 

 

Nove aktivnosti Regionalnog centra Zabok

U petak, 11. lipnja ove godine Projektni tim i Radna skupina projekta ReCeZe sastali su se u Srednjoj školi Zabok kako bi raspravili o dosadašnjim aktivnostima te dogovorili predstojeće. Uz partnere iz GŠ Varaždin, SŠ Zabok, TUPš Bjelovar, EF Zagreb, FTHM Opatija, UNUO Zagreb, BIC Ljubljana, te ZARE Zabok, bili su ondje i predstavnici Srednje škole Prelog; ravnatelj Tomislav Gregur te koordinatorica na projektu Sanja Kovačić.

Uz raspravu o do sad odrađenim te planiranim aktivnostima za ljetni period riječi je bilo i o tehničkim specifikacijama za nabavu vezano uz promotivne i grafičke usluge te usluge vanjskih predavača, provedbe kulinarskih radionica i vanjskih stručnjaka, sudjelovanju učenika na natjecanju Biser mora, te o planiranom natjecanju ReCeZe koje će biti ujesen.  

U periodu od 21. do 26. lipnja planira se odlazak po 3 učenika iz svake partnerske škole na Ljetnu školu gastronomije u Terme Tuhelj. Među nadolazećim događajima je i Međunarodna znanstvena konferencija ToSEE koju organizira Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Sveučilišta u Rijeci, a koja će se održati u periodu od 30. lipnja do 02. srpnja 2021. godine. U planu si i daljnje edukacije nastavnika, a prva među njima je edukacija artisan pekarstva koje se provesti u kulinarskom institutu Kul In u Sisku. (S. Kovačić)

 

 

NASTAVNICI UGOSTITELJSKOG POSLUŽIVANJA SŠ PRELOG POSTALI WHISKY FORENZIČARI

Iako riječ „forenzika“ najčešće vežemo uz detektive i istražitelje, njeno je značenje puno šire, a u određenim okolnostima seže toliko daleko da se njome bave i nastavnici SŠ Prelog. Tako su nastavnici ugostiteljskog posluživanja  Ivana Martinec Novak, Goran Žižek i Zoran Tomašić u srijedu, 16. lipnja krenuli u pravo forenzičko istraživanje , pri čemu je predmet njihova proučavanja bio viski.

Putem platforme GoogleMeet priključili su se edukatoru „whisky forenzike“ Dariju Grabariću u naprednoj radionici iz područja jakih alkoholnih pića, te analitičkim pristupom kušanja i istrage tehničkih karakteristika viskija iz škotskih destilerija nastalih 2015. i kasnije, učili razlike među raznovrsnim vrstama viskija. Svaki sudionik dobio je prethodno poštom po 6 uzoraka različitih viskija i po 6 čaša, a kako je edukator na ekranu objašnjavao obilježja pojedine vrste, tako su oni bilježili, degustirali i donosili zaključke.

Ovu neobičnu, ali nadasve zanimljivu i primjenjivu u nastavi edukaciju financijski im je omogućio projekt ReCeZe, a sve naučeno svojim učenicima ugostiteljskih usmjerenja u SŠ Prelog moći će prenositi već od jesenas, u novoj školskoj godini.  (S. Kovačić)

 

Učenici SŠP-a educirali se u Termama Tuhelj...

U organizaciji Regionalnog centra Zabok troje učenika Srednje škole Prelog –  kuhari Lorena Turk i Fran Slamek, te turističko-hotelijerski komercijalist Emanuel Hržić Vlahek sudjelovali su u Ljetnoj školi gastronomije u Termama Tuhelj od 21. do 26. lipnja ove godine. 

Osim njih, sudjelovali su i učenici ostalih partnerskih škola u projektu ReceZa – Gospodarske škole Varaždin, Srednje škole Zabok te Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar.

Svrha ove edukacije bilo je učenje temeljeno na praktičnom radu, a da bi se ona i  ostvarila, pobrinuli su se domaćini, Terme Tuhelj, zajedno s predstavnicima Regionalnog centra Zabok. Djeca su imala mogućnost upoznati se sa svim prostorima, sadržajima i ponudom njihova hotela Well, kampa, Glamping sela, wellnes i spa kompleksa i dr. U okviru ugostiteljskog dijela organizacije za učenike je održano više specijalističkih radionica, poput radionice barskih mješavina, integralnog sustava posluživanja obroka, pripreme jela za pansionske goste, prezentacije jela kroz komunikaciju s gostima te kulinarske radionice s predstavnicima kompanije Podravka. Učenici su posjetili i restoran Dvorac Mihanović, a od vlasnika OPG-a Trs, obitelj Sever iz Klanjca imali su priliku saznati obiteljsku priču o vinima i autohtonoj klanječkoj sorti grožđa Sokol. Posjetili su i zaštićeni krajobraz Zelenjak te muzej na otvorenom u Starom selu Kumrovec. Domaćini su se pobrinuli i za besplatno korištenje svih vodenih sadržaja Termi, smještaj i prehranu.

„Bilo nam je odlično. Svaki dan smo radili, puno toga naučili, doživjeli i vidjeli. Imali smo i dovoljno slobodnog vremena za kupanje, druženje i uživanje. Sjajno iskustvo na kojem smo zahvalni“, istaknuli su naši učenici uz napomenu da bi ovakav oblik učenja rado ponovili.

Tekst: Sanja Kovačić

 

NASTAVNICE SŠ PRELOG PROŠLE EDUKACIJU IZ ARTISAN PEKARSTVA

Nastavnici srednjih ugostiteljskih škola iz Preloga, Zaboka, Karlovca i Opatije, koji su dio regionalnih centara kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu, nedavno su ponovno postali učenici. Na kulinarskom institutu KUL IN u Sisku dio njih bio je na edukaciji iz artisan pekarstva. Riječ je o umijeću majstorske  pripreme kruha i pekarskih proizvoda starim i zaboravljenim metodama i vještinama koje u fokus stavljaju kvalitetu.

Iz Srednje škole Prelog od 5. do 9. srpnja na artisan edukaciji bile su nastavnice Gordana Žvorc i Anica Naranđa, koje su pod mentorskom palicom edukatorice Morane Mijač učile pripremu pekarskih proizvoda pomoću startera. Svaki dan realizirala se jedna radionica, a teme su bile raznolike: osnovni principi majstorskog pekarstva, izrada kruha i peciva, pletenje peciva, slatka kvasna tijesta te kvasna i beskvasna lisnata tijesta i quichevi. Kroz praktične vježbe učilo se o fermentaciji i kvascima u pekarstvu te su se izrađivali pekarski proizvodi s heljdinim, raženim, kukuruznim i ostalim vrstama brašna.  

“Smisao artisan pekarstva je izrada proizvoda na prirodan i svjež način bez standardnih industrijskih vrsta kvasaca ili drugih aditiva. Dakle, kao kvasac koristi se starter, odnosno brašno pomiješano s malo vode pa se fermentacija odvija prirodnim putem uz pomoć gljivica iz brašna i bakterija iz zraka. Zvuči jednostavno, no nije baš tako jer je potrebna svakodnevna briga za taj kvasac. Sama priroda pripreme i kvasca i tijesta nije kratka, traje najmanje 24 sata zbog čega ni jedno tijesto nije isto. Kroz ovih pet dana nadogradile smo svoje znanje i vještine novim metodama izrade raznih pekarskih proizvoda koje ćemo nedvojbeno rado primjenjivati u  praktikumima pekarstva i kuharstva u našoj školi već najesen”, ističu nastavnice Naranđa i Žvorc  koje su zajedno s ostalim sudionicima posljednjeg dana primile priznanja za uspješnost u stjecanju novih znanja i vještina ovim edukacijama.

Tekst: Sanja Kovačić

Fotografije: KUL IN

NASTAVNICA SŠ PRELOG USAVRŠAVALA SE U PODRUČJU

FUNKCIONALNE PREHRANE

 

Sve do unazad stotinjak godina ljudi su svoju hranu dobivali direktno iz prirode. U suvremeno doba 20. i 21. stoljeća međutim, glavnu riječ preuzela je tehnologija zahvaljujući kojoj se od izvornih namirnica razvio veliki broj prehrambenih proizvoda. Današnje težište u prehrambenoj industriji je proizvodnja „funkcionalne hrane“, odnosno hrane koja ima povoljan učinak na zdravlje, uz adekvatno nutritivno djelovanje.

U četvrtak, 15.srpnja ove godine na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je stručna edukacija pod nazivom „Funkcionalna hrana u Hrvatskoj“; sinergija znanosti, tehnologije, tržišnih tendencija, kontrole i sigurnosti hrane. Među sudionicima  bila je i nastavnica prehrambene skupine predmeta iz SŠ Prelog, Snježana Janković, prof. savjetnik i dipl. ing prehrambene tehnologije. Tijekom jednodnevne edukacije imala je priliku odslušati čak 11 tema iz tog područja: „Funkcionalna hrana – regulatorni aspekti“, „EFSA i HAPIH u kampanji“, „Making food choices wat confidence“, „Biljni čajevi obogaćeni vitaminima i mineralima“, „Primjena ljuske krumpira u prehrambenoj industriji“, „Nusproizvodi prerade voća kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane“, „Nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - dokazana kvaliteta“, „Izazov povećanja kvalitete bezglutenskog kruha“, „Sladoled kao funkcionalna hrana“, „Beauty sastojci u prehrambenim proizvodima“ te „Održivost poslovanja danas - od polja do stola uz edukaciju i komunikaciju“.

Organizatori edukacije bili su Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo poljoprivrede RH te  Prehrambeno -  biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Profesorici Janković odlazak na edukaciju omogućen je putem Regionalnog centra Zabok, a sve naučeno bit će joj vrlo korisno i primjenjivo u radu s učenicima u sektoru prehrane te turizma i ugostiteljstva u Srednjoj školi Prelog. Naime, u današnje vrijeme kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, svjedočimo rapidnim promjenama i izmjenjujućim trendovima vezanim uz prehranu pa su sva nova saznanja više nego dobrodošla.

Tekst: Sanja Kovačić

 

Edukativne radionice o edukaciji djece s poteškoćama u razvoju u Sloveniji

 

U utorak, 14. rujna na radioničku edukaciju u Ljubljanu uputili su se naš ravnatelj Tomislav Gregur, prof. , mr. sc. Tanja Lilić, pedagoginja te koordinatorica na projektu Regionalnog centra Zabok (ReCeZa) prof. Sanja Kovačić. S njima su bili i predstavnici ostalih obrazovnih ustanova uključenih u projekt ReCeZe; Gospodarske škole Varaždin, Srednje škole Zabok, Turističko ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, te udruge Unuo iz Zagreba. Domaćin im je bio slovenski partner u ReCeZi - BIC, odnosno Biotehnički obrazovni centar. Riječ je o jednom od deset najvećih školskih centara u Sloveniji koji u svom sklopu ima 9 srednjoškolskih i 2 poslijediplomska obrazovna programa iz područja turizma, ugostiteljstva, veterine, hrane i prehrane, biotehnologije i očuvanja prirode. Cijeli centar obrazuje 600-tinjak polaznika, od čega je njih 200-tinjak s poteškoćama u razvoju.

 

Upravo je obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju bio i tematski fokus cjelodnevne edukacije. Prezentaciju o tome na koji način se s njima radi u školi te na praktičnoj nastavi pripremile su nastavnice Andreja Perčić i  Tanja Kek. Bilo je riječi i o certificiranju zaposlenika u tvrtkama kako bi mogli provoditi nastavu s djecom koja imaju posebne potrebe, potporama koje daje država, ali i generalnoj problematici sustava vezano uz izobrazbu ovih učenika te komparaciji s hrvatskim sustavom u tom području obrazovanja. U ozračju razmjene iskustava i mišljenja sudionika edukacija je nastavljena prezentacijom Centra Janeza Levca, odnosno njihova ravnatelja, dr. Mateja Rovšeka, kojeg su domaćini predstavili kao najvećeg slovenskog stručnjaka u području osnovnoškolskog obrazovanja učenika s poteškoćama u razvoju. Fokus tog dijela programa edukacije bio je na slovenskom zakonodavnom okviru, inkluziji  tih učenika u redovni program u osnovnim školama te nedovoljnoj osposobljenosti nastavnika i nedostatku stručnih suradnika u osnovnim školama. Centar Janeza Levca namijenjen je prvenstveno odgoju i obrazovanju te osposobljavanju djece i mladeži (učenika) s poteškoćama u razvoju, posebice onih sa smetnjama u psihičkom razvoju i autizmom. Ravnatelj Rovšek kazao je kako se oni bave i davanjem potpore redovnim obrazovnim ustanovama u obliku posebne pedagoške potpore učenicima te savjetovanja i obrazovanja za stručnjake i roditelje. Mnoge njihove aktivnosti usmjerene su na zapošljavanje i socijalnu uključenost.  

Sudionici skupa mogli su potom razgledati cijeli BiC uz stručno vodstvo koordinatora iz BICa u ReCeZi, prof. Boštjana Ozimeka. Posebno su dojmljive njihove suvremeno opremljene specijalizirane učionice.

A kako se praktični dio obrazovanja učenika s posebnim potrebama iz BIC-a provodi u realnom sektoru prezentirano je u gradiću Domžale, nedaleko Ljubljane, gdje je predstavljen projekt ugostiteljskog objekta „Gostilno Delo“. Voditeljica projekta Tita Destovnik iznijela je mnoštvo korisnih informacija o tome na koji način povezuju obrazovanje i tržište rada kako bi učenicima s poteškoćama u razvoju olakšali taj tranzicijski postupak. Tamo je predstavljen i projekt „Prehod“ (hrv. „Tranzicija“) koji vodi Centar kontura, a njihova predstavnica Maja Zovko Stele objasnila je kako je namijenjen pružanju strukovne pomoći mladima s poteškoćama u razvoju u olakšavanju prijelaza na višu razinu obrazovanja ili na tržište rada.

Edukacija je nastavljena na Sveučilišnom rehabilitacijskom institutu Republike Slovenije – Soča gdje su gosti iz Hrvatske imali priliku vidjeti i čuti o ulozi ove ustanove u zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba s poteškoćama u razvoju u Sloveniji. Gospođa Sonja Kotnik prezentirala je prostorije u kojima se rade procjene sposobnosti i rehabilitacije te govorila o individualiziranim programima pomoću kojih se svakoj osobi nastoji maksimalno pomoći u nastojanju razvijanja vlastitih sposobnosti i mogućnosti.

Cjelokupni posjet bio je vrlo konstruktivan i prepun praktičnih primjera. Iskustva Slovenaca u segmentu obrazovanja djece s posebnim potrebama, tranzicije i vertikalnog povezivanja obrazovanja i tržišta rada vrlo su poticajna i hvalevrijedna te otvaraju vidike djelovanja i našeg obrazovnog sustava.   

Tekst: Sanja Kovačić

 


VIRTUALNA ŠETNJA

UPISI u 1. razred za 2024./2025. školsku godinu

UPISI FILM - (za osmaše)

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Srpanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 15384379
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju