preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 

GLOBE PROGRAM

Od jeseni 2002. godine Srednja škola Prelog je uključena u GLOBE program. GLOBE program je međunarodni projekt pokrenut 1994. godine, i u njega je uključeno više od 16 000 škola diljem svijeta, a među njima i oko 110 škola u Hrvatskoj. Projekt je zamišljen tako da su škole male mjerne stanice koje na svom području povode istraživanja, a podatke putem interneta šalju u zajedničku bazu podataka koja se nalazi u SAD-u. U projekt su uključeni i znanstvenici koji te podatke koriste u predviđanju klimatskih promjena i za druga istraživanja.

 


Naša škola je uključena u atmosferska mjerenja pod vodstvom profesorica Valentine Pirc i Maje Labaš te u hidrološka mjerenja pod vodstvom profesora Miše Rašana i Kristine Jančec. Značajnu podršku pruža i ravnatelj Tomislav Gregur. U GLOBE program uključeno je i petnaestak učenika koji svojim zalaganjem i predanošću obavljaju mjerenja.


 

Atmosferska mjerenja obavljaju se dnevno. U školskom dvorištu je smještena meteorološka kućica s instrumentima. Svakog dana mjeri se trenutna temperatura, maksimalna i minimalna temperatura tijekom dana, količina padalina, tlak zraka, pokrivenost neba oblacima, vrsta oblaka i duga mjerenja.
Hidrološka mjerenja su mjeranja kvalitete vode. Jednom tjedno učenici i profesori odlaze na akumulacijsko jezero hidroelektrane Donja Dubrava i mjere fizikalno- kemijske karakteristike vode. Mjerenja se obavljaju na dvije postaje: akumulacijsko jezero i drenažni jarak.
Osim mjerenja «globovci» organiziraju i različite «akcije». Tako su povodom Svjetskog dana vode organizirali prezentaciju svojih mjerenja, javno predavanje o svjetskim rezervama vode i odgovornom korištenju vode te su odlučili besplatno izmjeriti fizikalno- kemijske parametre vode iz bunara i hidrofora zainteresiranim građanima. Akcija je bila pravi uspijeh tako da je izmjereno preko pedesetak uzoraka vode. Tu su akciju pohvalili i voditelji GLOBE programa u Hrvatskoj dodjelivši mu posebno priznanje GLOBE STAR.
Mjerenja i podaci korise se u nastavi biologije, kemije, geografije i informatike. Tako pomoću GLOBA naša škola njeguje terensku i multidisciplinarnu nastavu. Mjerenja se koriste i u izradi projekata i istraživačkih radova. S tim projektima sudelujemo na različitim smotrama i natjecanjima.


 

Od 2011. godine naši „globeovci“ su ušli u projekt The Tree Rings. U projekt je krenulo 12 parova škola – twin-schools (škola blizanaca), od čega je 8 hrvatskih škola, 10 norveških i 6 čeških. Tako je i Srednja škola Prelog dobila svoju školu blizanca na samom sjeveru Europe, školu iz Finnsnesa u Norveškoj. Suradnja je započeta na seminaru kojem su prisustvovali Mišo Rašan, Kristina Jančec i ravnatelj Tomislav Gregur. Škole su otvorile zajeničku grupu na Facebook društvenoj mreži. Učenici tako razmijenjuju svoja znanja i iskustva u skopu projekta The Tree Rings, ali i zajedničkim temama vezanih uz život srednjoškolaca. Posjet škole iz Norveške planiran je za travanj 2012. godine. U projekt su uključeni GLOBE voditelji Mišo Rašan, Maja Labaš Horvat, Valentina Pirc Mezga, Kristina Jančec i ravnatelj Tomislav Gregur kao i tridesetak učenika Srednje škole Prelog.

 

 

 


UPISI

 

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 14938781
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju